Verandering in de toekomst van borstkankerbehandeling

Afbeelding
borstkanker
Van 1 tot 31 oktober is de campagne tegen borstkanker, Roze Oktober. Een belangrijke maand, voor een kanker die één op de negen vrouwen per jaar treft. Vandaag de dag is een van de belangrijkste uitdagingen bij de behandeling van borstkanker het identificeren van patiënten die een postoperatieve behandeling nodig hebben. Dit, samen met het identificeren van de beste soort therapie voor elke individuele patiënt en het ontwikkelen van geneesmiddelen die gericht zijn op de specifieke kenmerken van tumorcellen, zijn de doelstellingen van de behandeling aanpassing of gepersonaliseerde geneeskunde.

Borstkanker vertoont heel vroeg een neiging om het nest van de primaire tumor te verlaten om organen op een afstand van de borst te koloniseren. Dit risico is natuurlijk des te groter naarmate de tumor groter is en de klieren onder de arm worden aangetast, maar het bestaat ook voor een tumor van enkele millimeters zonder positieve klieren! Hier komt de oncoloog in het spel, die verantwoordelijk is voor de beslissing of het risico van tumoruitzaaiing groot genoeg is om het voorschrijven van medicijnen te rechtvaardigen die de kankercellen op een afstand van de borst kunnen vernietigen en zo het risico van terugval kunnen verminderen. Deze beslissing kan leiden tot overbehandeling, zoals het voorschrijven van chemotherapie naast hormoontherapie, wanneer dit misschien niet nodig is. 

MINDACT & MammaPrint : de-escalatie van postoperatieve chemotherapie 

 Om de preventieve chemotherapie te beperken, proberen de onderzoekers een genetische handtekening van de borsttumor te vinden die informatie geeft over het risico op uitzaaiingen. De Mammaprint analyseert de activiteit van 70 specifieke genen in de tumor. Op basis van de studie van het genetische profiel van de tumor bepaalt deze tumoranalyse een laag- of hoog-risico-genetisch profiel. Dit kan dan worden vergeleken met het klinische profiel van de tumor. Afgelopen juni heeft Dr. Fatima Cardoso, borstkankerexpert van het Breast International Group (BIG) netwerk, op het congres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO), dat werd bijgewoond door 42750 oncologen uit 138 landen, bijgewerkte resultaten van de klinische studie van MINDACT gepresenteerd. In deze studie toonden onderzoekers aan dat ongeveer de helft van de patiënten met borstkanker in een vroeg stadium, die waarvan de tumoren volgens MammaPrint werden geclassificeerd als klinisch hoog-risico- maar genomisch laag-risico- (C-High / G-Low), veilig chemotherapie en de bijwerkingen ervan kon vermijden.

Bij patiënten waarvan de kanker na een klinische evaluatie als risicovol wordt geclassificeerd, zou het met behulp van de resultaten van genetische tests mogelijk zijn om het risiconiveau te verlagen en in bijna één op de twee gevallen (46%) af te zien van postoperatieve chemotherapie, zonder de prognose van de patiënt aan te tasten.

"MINDACT was een stap in de richting van de-escalatie van medicijnen, omdat het een nieuwe diagnostische test gebruikte om aan te tonen dat sommige patiënten die eerder misschien chemotherapie hadden gekregen, deze eigenlijk niet nodig hadden. Het heeft aangetoond dat we de biologische kenmerken van een tumor gaan gebruiken om de noodzaak van een behandeling, die eerder als noodzakelijk werd beschouwd, veilig uit te sluiten", concludeert Dr. Fatima Cardoso.

Nathalie Evrard 

Referentie : https://www.bigagainstbreastcancer.org/  big against breast cancer