Lichaamsbeweging voorkomt door chemotherapie veroorzaakte neuropathie

Afbeelding
x
Door chemotherapie veroorzaakte perifere neuropathie is een veel voorkomende bijwerking die een negatieve invloed heeft op de levenskwaliteit van patiënten. Neuromusculaire training vermindert het risico op door chemotherapie veroorzaakte neuropathie. Een klinisch onderzoek gepubliceerd in JAMA Internal Medicine vergeleek twee soorten lichaamsbeweging in combinatie met een behandeling tegen kanker, sensorimotor of vibratie, in vergelijking met alleen een behandeling tegen kanker. Beide soorten oefeningen werden in verband gebracht met een verminderd risico op neuropathie.

Het gebrek aan effectieve preventieve of therapeutische opties in de behandeling van chemo-geïnduceerde neuropathie maakt veranderingen in de behandeling van kanker vaak noodzakelijk. Een team heeft de voordelen geëvalueerd van sensorimotorische training om beweging te optimaliseren en motorische vaardigheden te verbeteren, en vibratietraining voor het hele lichaam om spieren en flexibiliteit op te bouwen, bij het verminderen van de symptomen van chemo-geïnduceerde neuropathie.

Deze prospectieve gerandomiseerde klinische studie omvatte patiënten die in vier Duitse centra werden behandeld met oxaliplatine of vinca-alkaloïden en gedurende 5 jaar werden gevolgd. Deelnemers namen tweemaal per week deel aan sessies onder supervisie, die elk 15 tot 30 minuten duurden, gelijktijdig met hun medische behandeling.

In totaal werden 158 patiënten (gemiddelde leeftijd 49; 58,9% mannen) gerandomiseerd in drie groepen: sensorimotorische oefening, vibratieoefening en een controlegroep. De incidentie van neuropathie was significant lager in beide interventiegroepen: 30% in de sensorimotorische groep en 41% in de vibratiegroep, vergeleken met 70,6% in de controlegroep.

De sensorimotorische oefeningen verbeterden de balans en contactgevoeligheid van de deelnemers, verminderden pijn en werden geassocieerd met een verlaging van de dosis chemotherapie en sterfte.
Referentie :
Fiona Streckmann et al.Preventive Effect of Neuromuscular Training on Chemotherapy-Induced Neuropathy - A Randomized Clinical Trial JAMA Intern Med. July 1, 2024.