Goede spieren om artrose te voorkomen en te verlichten

Afbeelding
x
Op 17 september is het Wereld Artrose Dag, een gelegenheid om het belang te benadrukken van het voorkomen en behandelen van deze ziekte die in 2050 wereldwijd 1 miljard mensen zal treffen. Voor het eerst hebben een aantal stichtingen en patiëntenverenigingen besloten hun krachten te bundelen om een eenvoudige maar uiterst belangrijke boodschap over te brengen: door je spieren goed te onderhouden, kun je artrose voorkomen en verlichten.

Artrose is een gewrichtsaandoening die zich ontwikkelt met de leeftijd. Hoewel 30% van de patiënten jonger is dan 49 jaar, is het duidelijk dat de prevalentie van artrose hoger is bij oudere mensen. “In 2020 leden wereldwijd 595 miljoen mensen aan artrose, een stijging van 132% in het aantal gevallen sinds 1990. Wat zorgwekkend is, is dat dit aantal zal stijgen tot 1 miljard in 2050,” zegt professor Henrotin, voorzitter van de Arthrosis Foundation. Deze groei zal leiden tot grote sociale ongelijkheden op het gebied van gezondheidszorg en meer in het bijzonder wat betreft de toegang tot prothesen. “Niet iedereen zal toegang hebben tot een prothese en de innovatieve behandelingen die momenteel worden ontwikkeld”, zegt orthopedisch chirurg Dr Jean-Emile Dubuc. Het is daarom belangrijk om deze ziekte te voorkomen, maar vooral om eenvoudige en goedkope manieren aan te bieden om patiënten te ontlasten. 

Het is mogelijk om artrose te voorkomen! 

“Artrose kan in verschillende fasen van iemands leven worden voorkomen. Het kan al op jonge leeftijd worden voorkomen door te screenen op gewrichtsafwijkingen en vervolgens door sport- en werkgerelateerde blessures te voorkomen en op de juiste manier te behandelen, gewichtstoename te voorkomen en leeftijdsgerelateerd spierverlies tegen te gaan. Als de ziekte eenmaal is begonnen, kan deze worden behandeld door verlichting. Maar er bestaat geen wonderpil. De basisbehandelingen zijn voorlichting over de ziekte, veranderingen in levensstijl, waaronder regelmatige lichaamsbeweging en gewichtsbeheersing. Medicatie is er om de pijn te verlichten en lichamelijke activiteit mogelijk te maken. We moeten ophouden te geloven dat lichaamsbeweging slecht is voor de gewrichten. Het tegendeel is waar, zolang je het onder de juiste omstandigheden doet en begint met de hulp van een gezondheidsprofessional zoals een fysiotherapeut,” benadrukt Professor Henrotin

Spieren, een belangrijk orgaan voor gezonde gewrichten 

“Naarmate we ouder worden, verliezen we geleidelijk spieren. Dit natuurlijke verlies wordt sarcopenie genoemd. Het kan worden versneld door aandoeningen zoals obesitas, osteoporose of artritis. Spieren smelten weg en worden ook minder efficiënt. Ze zijn minder sterk en bieden minder bescherming voor het gewricht tijdens het bewegen. Bovendien kunnen de spieren rondom het artrosegewricht krimpen, waardoor het gewricht niet meer optimaal kan bewegen,” legt Pr Lories uit. Maar dat is nog niet alles!  “De spier is een echt orgaan dat factoren afscheidt die de immuniteit kunnen stimuleren en gunstige effecten kunnen hebben op het gewricht,” voegt Professor R Lories toe. 

Dagelijkse beweging om de spieren te verbeteren

“Vier soorten oefeningen worden aanbevolen voor het herstellen van goede spieren: versterkende oefeningen, rekoefeningen, neuromusculaire herprogrammeringsoefeningen en aerobe oefeningen. Om te beginnen is het raadzaam om de hulp van een fysiotherapeut in te roepen, die een programma opstelt met eenvoudige oefeningen die gemakkelijk thuis kunnen worden gereproduceerd en aangepast aan de behoeften en voorkeuren van de patiënt. Daarna moet de patiënt zelfstandig zijn en het programma meerdere keren per week herhalen. legt Francoise Alliot-Launois, voorzitter van AFLAR, uit. Om het belang van het behoud van onze spieren te illustreren, vergelijk ik de hygiëne van onze spieren vaak met die van onze tanden, die we elke dag verzorgen. “Elke dag je spieren trainen is goed voor je gezondheid”, zegt Yves Henrotin.

Kies een fysieke activiteit in je vrije tijd die je leuk vindt

“De regels zijn als volgt: beoefen een sport die je leuk vindt (zodat je het op den duur kunt volhouden), die past bij je gezondheidstoestand en in goede omstandigheden, zowel technisch (bijv. zachte ondergrond, goede uitrusting) als fysiek (krachtige spieren). Sport mag geen trauma aan de gewrichten veroorzaken. De meest bestudeerde en aanbevolen sporten zijn zwemmen, nordic walking, hardlopen en fietsen. Andere sporten zijn echter geïdentificeerd als risicofactoren voor artrose en moeten daarom worden vermeden, zoals voetbal en rugby,” legt Professor Henrotin uit. “We mogen fysieke activiteiten die lichaam en geest combineren niet verwaarlozen, zoals Tai-Chi of yoga, die spierwerk combineren met evenwicht, lenigheid en flexibiliteit,” besluit hij.