Liraglutide toont veelbelovende resultaten bij de behandeling van obesitas bij kinderen

Afbeelding
x
Liraglutide, een analoog van Glucagon-Like Peptide (GLP)-1, lijkt volgens een woensdag gepubliceerd onderzoek effectief te zijn zonder ernstige bijwerkingen bij de behandeling van obesitas bij kinderen, maar de waarde van deze resultaten kan alleen worden bevestigd door langdurige follow-up.

"Liraglutide lijkt superieur te zijn aan een placebo wat betreft gewichtsverandering en body mass index" bij kinderen van zes tot twaalf jaar, volgens de studie gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Liraglutide, verkocht onder de naam Saxenda door de Deense farmaceutische groep Novo Nordisk, werkt volgens hetzelfde principe als semaglutide. Deze behandelingen, die oorspronkelijk bedoeld waren voor de behandeling van diabetes, bootsen de werking van het GLP-1 hormoon na door het te versterken en vooral op de eetlust in te werken. Ze zouden een therapeutische revolutie kunnen betekenen, hoewel veel onderzoekers en artsen voorzichtig blijven totdat ze meer ervaring hebben. Het NEJM-onderzoek is gebaseerd op een relatief klein aantal kinderen. Ongeveer vijftig namen liraglutide - een dagelijkse injectie - en 23 anderen een placebo. In beide groepen werd ook een verandering in levensstijl voorgeschreven - dieet en lichaamsbeweging. Na iets minder dan een jaar zag iets minder dan de helft van de kinderen die liraglutide kregen hun BMI (body mass index), die de verhouding tussen gewicht en lengte meet, met minstens 5% dalen. Dit was het geval bij slechts twee kinderen, minder dan één op de tien, in de placebogroep. De behandeling heeft niettemin mogelijk verontrustende bijwerkingen, zoals misselijkheid en braken, hoewel deze niet gevaarlijk lijken te zijn. Verschillende onderzoekers hebben deze resultaten geprezen als een bemoedigende stap in de behandeling van obesitas bij kinderen, voor wie momenteel geen behandeling wordt aanbevolen voor deze indicatie.

“Het is positief om te zien dat liraglutide zowel effectief als veilig is bij kinderen”, vertelde Simon Cork, een fysiologisch onderzoeker aan de Anglia Ruskin University, aan het Britse SMC.

Echter, “verdere studies over een langere periode zijn nodig om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van deze kinderen later niet lijdt onder de beperking van hun eetlust”, waarschuwde hij.

--