Vaccinatie en communicatie

Afbeelding
x
Het initiatief voor vaccinatie ligt bij de vaccineerder en de burger. Dit jaar zijn er geen uitnodigingen of mededelingen gepland door de verschillende regionale overheden. Het APB en de verschillende vakbonden van het land hebben een reeks posters en flyers samengesteld om de communicatie binnen apotheken aan te moedigen. Dit jaar kunnen apothekers zowel griepvaccins met een “standaarddosis” als met een “hoge dosis” toedienen.

In België zijn vier tetravalente influenzavaccins ( d.w.z. met twee influenza A-componenten en twee influenza B-componenten) beschikbaar:

  • Vaccins met “standaarddosis”: Alpharix-Tetra®, Influvac Tetra® en Vaxigrip Tetra® (met 15 µg antigeen per influenzastam). Deze vaccins kunnen volgens de RCP gebruikt worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Ze worden vergoed voor personen met een hoog risico op complicaties, voor wie het CSS de vaccinatie sterk aanbeveelt, en voor personen tussen 50 en 65 jaar in goede gezondheid, voor wie het CSS de vaccinatie op individuele basis aanbeveelt.
  • Hooggedoseerd” vaccin: Efluelda Tetra® (met 60 µg antigeen per influenzastam). In de RCP is de indicatie voor dit vaccin beperkt tot mensen van 60 jaar en ouder. Efluelda® vaccin wordt vergoed wanneer het is voorgeschreven door een arts en wordt gebruikt bij mensen ≥ 65 jaar die in een instelling verblijven, of bij mensen ≥ 75 jaar die niet in een instelling verblijven. Efluelda® kost meer (voor de patiënt en voor de samenleving) dan standaardvaccins.

Apothekers mogen een “standaard dosis” vaccin voorschrijven, dat wordt vergoed voor risicogroepen. Het “hoge dosis” vaccin Efluelda® kan ook worden voorgeschreven door een apotheker, maar vergoeding is alleen mogelijk op verzoek van een voorschrijvende arts. Apothekers kunnen zowel een “standaard dosis” vaccin als een “hoge dosis” vaccin toedienen
Zoals elk jaar raadt de Hoge Gezondheidsraad, (Advies HGR 9831) aan om half oktober te beginnen met de griepvaccinatie, afhankelijk van de beschikbaarheid van het vaccin. Zoals elk jaar raadt de HGR sterk aan om prioritaire doelgroepen te vaccineren, in het bijzonder mensen die risico lopen op complicaties door griep. Vaccinatie tegen griep en vaccinatie tegen COVID-19 worden om operationele redenen bij voorkeur samen aangeboden (op twee afzonderlijke injectieplaatsen).