De speekseltest, makkelijker maar minder efficiënt dan een nasofarynxuitstrijkje

Afbeelding
nasofarynxuitstrijkje
De speekseltest is gemakkelijker uit te voeren dan een nasofarynxuitstrijkje, zeker bij kinderen, maar het is minder gevoelig voor het virus, zei interfederaal woordvoerder Frédérique Jacobs.

"De beste manier om een infectie met het nieuwe coronavirus te diagnosticeren is door een nasofarynx uitstrijkje te nemen om het genetisch materiaal van het virus op te sporen. Helaas moet dit uitstrijkje worden gedaan door iemand die ervaren is en is het bijzonder onaangenaam en moeilijk te verwezenlijken bij kinderen", legt Frédérique Jacobs uit.

Daarom worden alternatieve methoden voor het neusuitstrijkje voorgesteld, zoals speekseltests. "Deze tests zijn gemakkelijker uit te voeren. Ze zijn echter minder gevoelig dan nasofarynxsuitstrijkjes, wat betekent dat ze het virus mogelijk niet detecteren als die niet in grote hoeveelheden aanwezig is. Als het virus echter in grote hoeveelheden aanwezig is, is het net zo effectief als een nasofarynxuitstrijkje", volgens Fréderique Jacobs.

-- Zo'n test zou dus gebruikt kunnen worden voor grootschaligere detecties, bijvoorbeeld het screenen van een populatie met risico op infectie, volgens de woordvoerster. In dit geval "zou men eenvoudigweg speekseluitstrijkjes of speekselmonsters kunnen nemen, die mensen met een hoge virale belasting, en dus heel besmettelijk, zullen opsporen".

In de Verenigde Staten zijn, ondanks het feit dat er nog steeds lacunes bestaan, speekseltests toegestaan, terwijl de Universiteit van Luik een eigen apparaat heeft gepresenteerd, waarvan de productie, via het bedrijf Diagenode, half augustus is begonnen. De initiatiefnemers zijn zich bewust van de beperkingen van de test, de sensitiviteit in de neus en de keel is ongeveer 90%, terwijl de sensitiviteit van het speeksel ongeveer 80% is. Maar het belangrijkste is om een maximumaantal mensen te analyseren en vooral om onder de mensen op te sporen wie erg besmettelijk is en wie besmettelijk is en het virus in hun speeksel hebben" zegt Fabrice Bureau, vice-rector van onderzoek aan de ULiège.

De Universiteit van Luik wil deze tests al vanaf het begin van het academiejaar gebruiken om haar 25.000 studenten en 5.000 personeelsleden te screenen.