Bronchiolitis bij zuigelingen voorkomen: Beyfortus is verkrijgbaar in de apotheek...

Afbeelding
x
Beyfortus, nirsévimab, een nieuw monoklonaal antilichaam dat zuigelingen beschermt tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV), zal vanaf eind september/begin oktober verkrijgbaar zijn in de apotheek. Artsen hebben dan 4 weken de tijd om kinderen geboren tussen1 april en1 september 2024 te immuniseren, voor het begin van het RSV-seizoen. Het geneesmiddel zal voor deze doelgroep alleen in de maand oktober worden vergoed.

RSV is een belangrijke oorzaak van virale infecties van de onderste luchtwegen bij kinderen jonger dan 2 jaar. In landen met een hoog inkomen wordt 26,2% van de kinderen tijdens hun eerste levensjaar besmet met RSV. Het aantal ziekenhuisopnames in verband met RSV varieert tussen 1,8% en 2,2% bij kinderen jonger dan één jaar. Volgens de fabrikant zal Beyfortus pas eind september of begin oktober in de apotheek verkrijgbaar zijn. Het kabinet van minister Frank Vandenbroucke heeft daarom bevestigd dat het RSV-seizoen dit jaar zal beginnen op 1 november, in plaats van op 1 oktober zoals gewoonlijk het geval is. Hierdoor hebben artsen 4 weken de tijd om een inhaalcampagne tegen RSV te voeren. Als onderdeel van deze campagne wordt aan artsen gevraagd om proactief contact op te nemen met hun zwangere patiënten en/of ouders van baby's die waarschijnlijk ingeënt moeten worden en hen te informeren over de beschikbare opties. Er zijn nu twee strategieën om RSV te voorkomen: vaccinatie van de moeder tijdens de zwangerschap met het Abrysvo®-vaccin of toediening van nirsévimab aan jonge kinderen.

 

 

1/ Een vaccin toegediend tijdens de zwangerschap
Zwangere vrouwen die moeten bevallen tijdens het RSV-seizoen (van1 november tot eind maart) kunnen hun baby's beschermen tegen RSV door zich tussen week 28 en 36 van de zwangerschap te laten vaccineren. Dit maakt antilichamen aan die via de placenta worden doorgegeven en beschermt de baby tegen ernstige RSV-infecties tot 5-6 maanden na de geboorte. Het vaccin (Abrysvo), dat op recept verkrijgbaar is, kost 185 euro en wordt (momenteel) niet vergoed.

2/ Een nieuw monoklonaal antilichaam toegediend aan kinderen
Pasgeborenen en zuigelingen kunnen worden beschermd tegen ernstige RSV-infecties door een eenmalige injectie met Beyfortus. De baby is direct na de injectie gedurende 5 tot 6 maanden beschermd. Het geneesmiddel wordt vergoed onder hoofdstuk IV, na goedkeuring door de raadgevend arts (vergoeding alleen als het kind een geldig Belgisch nationaal registratienummer heeft en als de moeder GEEN RSV-vaccin heeft gekregen. Het remgeld bedraagt 12 euro of 8 euro (verhoogde tegemoetkoming). 

  • Kinderen geboren op of na1 oktober 2024 (pasgeborenen) krijgen Beyfortus direct na de geboorte in het ziekenhuis.
  • Kinderen geboren tussen1 april 2024 en 30 september 2024 (inhaalgroep) kunnen het bij de huisarts of kinderarts krijgen. Een voorschrift is vereist.
  • Er is geen vergoeding voor kinderen geboren vóór1 april 2024.
  • Er zijn 2 doses beschikbaar: 50 mg voor een lichaamsgewicht van minder dan 5 kg en 100 mg als de baby meer dan 5 kg weegt.

Wat kunnen apothekers doen? 
Vraag vanaf nu aan de artsen en kinderartsen in uw omgeving om zo snel mogelijk de nodige aanvragen voor terugbetaling (hoofdstuk IV) in te dienen, want het product is duur (776,57 euro) en kan niet worden verstrekt zonder toestemming voor terugbetaling.

 

Meer info : www.apb.be