Vergoeding Beyfortus voor RSV vanaf 1 juni

Afbeelding
x
Vanaf 1 juni wordt het preventieve geneesmiddel Beyfortus tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV) vergoed voor baby's. Dit geneesmiddel moet worden toegediend voor het begin van het RSV-seizoen (van oktober tot maart) en werkt preventief om RSV-infecties te voorkomen.

Het respiratoir syncytieel virus is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen. Het komt vooral voor tijdens het eerste jaar van het kind en kan in ernstige gevallen leiden tot ziekenhuisopname of zelfs overlijden. In Europa circuleert het virus meestal in de winter (van oktober tot maart). Elk jaar identificeert Sciensano 7.000 gevallen van RSV-infectie in ons land. De meeste kinderen worden voor het eerst besmet in hun eerste levensjaar. Bij kinderen jonger dan twee jaar kan het zich ontwikkelen tot longontsteking of bronchiolitis.

Het nieuwe geneesmiddel Beyfortus, dat wordt toegediend als preventieve antistof en dus geen vaccin is, vermindert het aantal ziekenhuisopnames voor baby's jonger dan 6 maanden met 80%. 

De vergoeding is voor 1 doosje van 50 mg of 100 mg afhankelijk van het gewicht (50 mg onder de 5 kg en 100 mg boven de 5 kg) voor de leeftijd van 1 jaar. Toediening moet plaatsvinden vóór het RSV-seizoen. Bij kinderen die midden in het seizoen geboren zijn, kan de toediening kort na de geboorte plaatsvinden. Beyfortus werkt onmiddellijk en beschermt het kind gedurende vijf maanden. De arts schrijft het geneesmiddel voor. Bij de apotheek betalen de ouders alleen de eigen bijdrage (tussen €8 en €12,10). De injectie moet worden gegeven door een gekwalificeerd persoon, zoals een huisarts. 

Deze zomer zal een informatiecampagne worden georganiseerd. Beyfortus zal pas in september beschikbaar zijn, ondanks de vroege start van de terugbetaling om te vermijden dat het geneesmiddel te vroeg wordt toegediend, met het risico dat de doeltreffendheid ervan niet gegarandeerd is tot het einde van het RSV-seizoen.