Condoomgebruik daalt “zorgwekkend” onder Europese adolescenten

Afbeelding
x
Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het condoomgebruik onder seksueel actieve adolescenten in Europa de afgelopen 10 jaar aanzienlijk gedaald en heeft een “zorgwekkend” deel onbeschermde seks.

Deze situatie stelt jongeren bloot aan een aanzienlijk risico op seksueel overdraagbare aandoeningen en ongeplande zwangerschappen”, schrijft WHO Europe in een persbericht. Volgens gegevens van meer dan 242.000 15-jarigen in 42 landen in de regio, waartoe ook Centraal-Azië behoort, daalde het percentage jongens dat zei dat ze een condoom hadden gebruikt de laatste keer dat ze seks hadden van 70% in 2014 tot 61% in 2022.

Het aandeel tienermeisjes dat zei dat ze de laatste keer dat ze seks hadden een condoom hadden gebruikt, daalde in deze periode van 63% naar 57%.

Bijna een derde van de tieners (30%) zei dat ze noch een condoom noch de anticonceptiepil hadden gebruikt de laatste keer dat ze seks hadden, een cijfer dat sinds 2018 vrijwel ongewijzigd is gebleven.

Het gebruik van de pil is ook redelijk stabiel gebleven tussen 2014 en 2022, met 26% van de 15-jarigen die zeiden dat zij of hun partner de anticonceptiepil gebruikten de laatste keer dat ze seks hadden.

"Uitgebreide leeftijdsgerichte seksuele voorlichting blijft in veel landen verwaarloosd en is, waar het beschikbaar is, de laatste jaren steeds meer onder vuur komen te liggen omdat het seksueel gedrag aanmoedigt," zegt Hans Kluge, regionaal directeur van de WHO voor Europa, in het persbericht. “In werkelijkheid leidt het uitrusten van jonge mensen met de juiste kennis op het juiste moment tot optimale gezondheidsresultaten, gekoppeld aan verantwoordelijk gedrag en verantwoorde keuzes”, voegde hij eraan toe.