Sciensano nodigt Belgen uit om te “jagen” op tijgermuggen, smartphone in de hand

Afbeelding
x
Het instituut voor volksgezondheid Sciensano nodigt Belgische burgers uit om op ons grondgebied een oogje in het zeil te houden voor tijgermuggen, potentiële ziektedragers voor mensen.

Als gevolg van klimaatverandering, reizen en internationale handel zullen epidemieën van door vectoren overgedragen ziekten zich de komende decennia verspreiden en een groot deel van Europa treffen. Alle landen rond de Middellandse Zee zijn al getroffen. Om dit fenomeen het hoofd te bieden, moeten de Europese gezondheidsinstanties het toezicht verbeteren, bijvoorbeeld door middel van systemen voor vroegtijdige waarschuwing, gezondheidswerkers en het grote publiek bewuster maken van de risico's en innovatieve bestrijdingsstrategieën aannemen, zoals gemeenschapsacties tegen de verspreiding van muggen. 

Het Belgische initiatief maakt deel uit van het “MEMO+” project om exotische muggen in België te monitoren, gelanceerd in samenwerking met het Instituut voor Tropische Geneeskunde van Antwerpen (ITM).

“Meldingen van tijgermuggen door het publiek zijn erg belangrijk,” benadrukt Sciensano-onderzoeker Javiera Rebolledo Romero. “Ze hebben ons geholpen om aan te tonen dat de tijgermug elk jaar op een groter aantal plaatsen aanwezig is. Deze plaatsen zijn niet altijd toegankelijk voor surveillance, omdat het vaak privé-eigendommen in woonwijken zijn", vervolgt ze.

Sciensano stelt dat het belangrijk is om een kaart op te stellen zodat er controlemaatregelen kunnen worden genomen om de verspreiding van de tijgermug te vertragen en te voorkomen dat hij zich in België vestigt. 

 

Meld potentiële tijgermuggen via http://www.muggensurveillance.be/ of via de app