Risico op zwangerschap bij gebruik van Ozempic

Afbeelding
x
Het FAGG wil de aandacht vestigen op de risico's verbonden aan het gebruik van het geneesmiddel Ozempic naar aanleiding van verschillende meldingen op sociale netwerken van vrouwen die melding hebben gemaakt van onverwachte zwangerschappen tijdens het gebruik ervan. Het FAGG heeft een melding ontvangen van een onverwachte zwangerschap tijdens het gebruik van semaglutide.

Op sociale netwerken getuigen vrouwen dat ze zwanger zijn geworden, in de meeste gevallen onbedoeld, door het gebruik van Ozempic, ook al gebruikten ze ook anticonceptie of kampten ze al jaren met vruchtbaarheidsproblemen.

Ozempic (semaglutide) is een analoog van GLP-1 (glucagon-like-peptide-1) en wordt ook gebruikt voor de behandeling van obesitas en gewichtsverlies bij volwassenen. Overgewicht of obesitas heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Gewichtsverlies kan de vruchtbaarheid verbeteren en het aantal spontane zwangerschappen verhogen.

De bijsluiter en de samenvatting van de kenmerken van het product (SKP) van Ozempic vermelden onder andere diarree en braken als vermoedelijke bijwerkingen. Braken of diarree kunnen de betrouwbaarheid van orale anticonceptiva verminderen.

 

Het effect van Ozempic op de menselijke vruchtbaarheid is niet bekend. Dierstudies hebben reproductietoxiciteit aangetoond, die waarschijnlijk resulteert in een verminderde groei en overleving van embryo's en een verhoogde incidentie van foetale afwijkingen/malformaties. De relevantie van deze resultaten voor mensen wordt als laag beschouwd, maar kan niet volledig worden uitgesloten. 

Er zijn beperkte gegevens over het gebruik van Ozempic bij zwangere vrouwen. In de bijsluiter staat dat Ozempic niet mag worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Als een patiënt zwanger wil worden of zwanger is, moet de behandeling met Ozempic worden gestaakt. Ozempic moet ten minste twee maanden voor een geplande zwangerschap worden gestaakt vanwege de lange halfwaardetijd. Vrouwen die zwanger kunnen worden, wordt geadviseerd om effectieve anticonceptie te gebruiken tijdens de behandeling met Ozempic.

 

 

Het voorschrijven van GLP-1-analogen is momenteel bij Koninklijk Besluit beperkt tot patiënten voor wie het essentieel is. Volgens informatie van de betrokken bedrijven zal deze beperkte beschikbaarheid duren tot juni 2024.