Jodiumtekort: pas op met het consumeren van plantaardige melk

Afbeelding
x
De laatste jaren hebben veel mensen besloten om koemelk te vervangen door plantaardige melk. Als deze nieuwe trend niet gepaard gaat met gericht voedingsadvies, kan dit leiden tot het ontstaan van bepaalde tekorten. De WHO trekt aan de alarmbel.

Volgens een rapport dat op 29 juni 2024 werd gepubliceerd door WHO/Europe en het Global Iodine Network (GIN) "draagt de populariteit van plantaardige alternatieven voor de belangrijkste bronnen van jodium, zoals melk, zuivelproducten en vis, bij aan een hardnekkig en toenemend jodiumtekort in de Europese regio van de WHO". Melk en zuivelproducten zijn belangrijke bronnen van jodium, maar de dalende consumptie van zuivelproducten onder volwassenen en jongeren draagt bij aan de ontwikkeling van jodiumtekorten. Toch is dit oligo-element essentieel voor de synthese van schildklierhormonen. Schildklierhormonen spelen een fundamentele rol in de processen van celgroei en -rijping, het handhaven van de lichaamstemperatuur, het regelen van het energieverbruik en de eiwitsynthese. De inname van jodium is vooral belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus voor en tijdens de zwangerschap. "De trend naar de consumptie van plantaardige zuivelproducten, vooral onder vrouwen, die al een hoger risico op jodiumtekort en schildklieraandoeningen hebben dan mannen, is een reden tot bezorgdheid over hun jodiumvoeding, vooral in landen die afhankelijk zijn van melk als bron van jodium, omdat de meeste zuivelproducten geen jodium bevatten", legt Dr. Hans Henri P. Kluge, Regionaal Directeur van de WHO voor Europa, uit.