Brengen natuurliefhebbers een oplossing voor ontstekingen?

Afbeelding
x
Talrijke studies hebben de voordelen aangetoond van contact met de natuur en groene ruimten op de fysieke en mentale gezondheid en zelfs op de creativiteit. Een nieuwe studie, uitgevoerd door de afdeling psychologie van de Cornell University in de Verenigde Staten, belicht een nieuw voordeel: veelvuldig contact met de natuur wordt in verband gebracht met lagere niveaus van systemische ontsteking.

Om tot deze conclusie te komen, analyseerde het team van professor Anthony D. Ong gegevens van 1.244 deelnemers. Ze werden ondervraagd over de frequentie van hun activiteiten in de natuur, maar ook over de kwaliteit van hun contact met groene ruimten. “Het gaat er niet alleen om hoe vaak mensen tijd buiten doorbrengen, maar ook om de kwaliteit van hun ervaringen,” zei professor Ong in een persbericht. De resultaten toonden aan dat mensen die vaker aangename ontmoetingen met de natuur hadden, lagere ontstekingsniveaus hadden. Meer specifiek werden de deelnemers getest op drie biomarkers, interleukine-6 (IL-6), C-reactief proteïne (CRP) en fibrinogeen. Verhoogde niveaus van deze eiwitten duiden op de aanwezigheid van systemische ontsteking. “Door zich te richten op deze ontstekingsmarkers, biedt het onderzoek een biologische verklaring voor waarom de natuur de gezondheid kan verbeteren,” zei professor Ong, “en laat met name zien hoe het ziekten die verband houden met chronische ontstekingen, zoals hartaandoeningen en diabetes, kan voorkomen of beheersen”. 

“Zelfs na controle voor andere variabelen zoals demografische gegevens, gezondheidsgedrag, medicatie en algemeen welzijn, ontdekte het team van Ong dat verminderde ontstekingsniveaus consistent geassocieerd waren met vaker positief contact met de natuur,” melden de onderzoekers. “Het is een soort verband tussen blootstelling en ervaring: alleen als je beide hebt, als je je ermee bezighoudt en ervan geniet, zie je deze voordelen”, zegt professor Ong.

"Deze resultaten leggen de basis voor toekomstig onderzoek naar de complexe interactie tussen emoties, gezondheid en de natuurlijke omgeving. Het integreren van regelmatig contact met de natuur in de dagelijkse ervaring zou een krachtige manier kunnen zijn om de volksgezondheid te bevorderen en veerkracht te stimuleren in het licht van de talloze uitdagingen van het moderne leven,” concluderen de onderzoekers in hun studie. 

Ref.:

Anthony D. Ong, Dakota W. Cintron, Gabriel L. Fuligni, "Engagement with nature and proinflammatory biology," in Brain, Behavior, and Immunity, Volume 119, July 2024, Pages 51-55

--