Operatie ijsberg in de apotheek

Afbeelding
X
Elke dag gaat 1 Belg op 20 naar de apotheek om geneesmiddelen te kopen die door de dokter zijn voorgeschreven of om gezondheidsadvies te vragen. Geleidelijk aan worden nieuwe opdrachten gecreëerd, soms op vraag van apothekers, het publiek of uit noodzaak na een crisis, zoals de Covid-19 pandemie. De kern van het beroep blijft echter hetzelfde: een zorgverlener die de hele dag, maar ook 's nachts en in het weekend beschikbaar is voor patiënten. Ondanks deze nieuwe uitdagingen en kansen is de Belgische apothekerssector de laatste weken in beroering. Daarom hebben zelfstandige apothekers besloten zich te mobiliseren rond een visuele en symbolische actie, Operatie ICEBERG. Een initiatief van Green Circle.

"Pierre Lilien, medeoprichter van Green Circle, legt uit: "De ontevredenheid van onafhankelijke apothekers is de laatste tijd toegenomen. Steeds meer producten die tot nu toe alleen in apotheken werden verkocht, zijn nu in de grootwinkelbedrijven te vinden waardoor het leiderschap van het apothekennetwerk en het gezondheidssysteem op de lange termijn wordt bedreigd. Deze bedreiging komt bovenop de dreiging van de online verkoop van geneesmiddelen, roofovervallen en steeds gecompliceerdere aanwezigheidsdiensten, om nog maar te zwijgen van het groeiende aantal administratieve taken. Dit alles gekoppeld aan een tekort aan apothekers en assistenten. "Elke dag word ik gecontacteerd door apothekers die actie willen ondernemen maar niet weten hoe. Het enige dat zeker is, is dat als we niets doen, er ook niets zal gebeuren.

Het is niet gemakkelijk, maar... Wij zijn met duizenden freelancers... en we geloven dat we samen grootse dingen kunnen bereiken. Maar iedereen moet zijn eigen bijdrage leveren! Als eerste stap in ons actieplan willen we communiceren naar de patiënten toe en het beroep als geheel onder de aandacht brengen. Daarom hebben we deze ijsbergposter ontworpen en gemaakt, die een krachtig symbool is van alles wat achter het apothekersvak schuilgaat. Natuurlijk is dit slechts de eerste stap, en andere, sterkere acties zullen volgen...".

Wil je aan deze actie deelnemen ?

  1. Posters afdrukken: https://snip.ly/icebergm 
  2. In uw apotheek uithangen