Omalizumab, efficiënt in het voorkomen van voedselallergieën

Afbeelding
x
Xolair, een geneesmiddel dat al bekend is en gebruikt wordt voor de behandeling van astma en chronische spontane urticaria, is doeltreffend in het voorkomen van allergische reacties die verband houden met verschillende voedingsmiddelen, zo blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in de New England Journal of Medicine.

Omalizumab (Xolair), een recombinant gehumaniseerd anti-IgE monoklonaal antilichaam, is momenteel beschikbaar (als subcutane injectie) vanaf de leeftijd van 6 jaar voor de behandeling van ernstige persisterende allergische astma met IgE-gemedieerde overgevoeligheid, als aanvulling op conventionele behandeling. 

Op 16 februari keurde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) deze behandeling goed voor de preventie van allergische reacties op verschillende voedingsmiddelen bij volwassenen en kinderen ouder dan één jaar. 

De patiënten in het onderzoek die baat hadden bij de behandeling, allemaal allergische kinderen, zagen een significante toename in hun tolerantie voor voedingsmiddelen zoals pinda's, noten, eieren, melk en tarwe, onthult de publicatie in de New England Journal of Medicine.

Deze resultaten tonen aan dat een dergelijke behandeling "het optreden van allergische reacties op verschillende voedingsmiddelen bij toevallige blootstelling aanzienlijk kan verminderen", aldus Robert Wood, hoofdauteur van het onderzoek.

Na een periode van regelmatige injecties gedurende 16 tot 20 weken verdroeg 67% van de patiënten die omalizumab hadden gekregen een dosis van 600 mg pinda's, vergeleken met slechts 7% van de patiënten die een placebo hadden gekregen.

Aan het onderzoek, dat werd gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, namen 177 kinderen deel in de leeftijd van 1 tot 17 jaar.

Hoewel deze resultaten bemoedigend zijn, mogen ze mensen niet doen geloven dat ze de inname van allergenen kunnen hervatten, benadrukt de FDA, want het doel is alleen om de reactie te verminderen in het geval van een toevallige inname.

Xolair wordt als veilig beschouwd, met als belangrijkste geassocieerde bijwerkingen koorts en een reactie op de injectieplaats, aldus de FDA.

"Voedselallergieën zijn een groeiend probleem voor de voedselveiligheid en de volksgezondheid" in de Verenigde Staten, vermeldt de website van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Ongeveer 2% van de volwassenen en "tussen de 4 en 8%" van de kinderen in de Verenigde Staten hebben er last van. Volgens de autoriteiten zijn voedselallergieën verantwoordelijk voor zo'n 30.000 bezoeken aan de spoedeisende hulp en 150 sterfgevallen per jaar in het land.