Medicatie zonder voorschrift bij Kruidvat?

Afbeelding
x
Kruidvat is een bekende winkelketen in België en Nederland, gespecialiseerd in de verkoop van parafarmaceutische en hygiënische producten, speelgoed en diversen. Sinds het einde van de jaren 1970 verkoopt Kruidvat ook geneesmiddelen zonder voorschrift in haar drogisterijen in Nederland. Het bedrijf voert nu campagne om dit recht te verkrijgen in zijn ongeveer 300 Belgische winkels.

Gelukkig reserveert de wet de verkoop van geneesmiddelen zonder voorschrift uitsluitend voor apothekers, tot groot ongenoegen van Bert Verhoef, Managing Director van Kruidvat België, die van mening is dat een wetswijziging Belgische patiënten een groot voordeel zou bieden: ze zouden geneesmiddelen zonder voorschrift tegen veel scherpere prijzen kunnen kopen. "Vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals paracetamol zijn in België minstens drie keer zo duur als in Nederland, waar ze ook bij de drogist te koop zijn. (...) De generische versie (van paracetamol) is in België vijf keer duurder dan een vergelijkbare versie in Nederland", beweert hij bijvoorbeeld. Om haar standpunt te verdedigen, liet Kruidvat een enquête uitvoeren door Ipsos I & O. Een steekproef van 1.000 mensen werd ondervraagd, waaruit bleek dat “de helft van de Belgen zou willen dat voorschriftvrije geneesmiddelen in België niet alleen in de apotheek verkrijgbaar/verkocht zouden zijn”. Bovendien vindt 67% van de ondervraagde Belgen dat voorschriftvrije geneesmiddelen te duur zijn in hun land. Volgens dezelfde enquête verwachten maar liefst acht op de tien Belgen “dat de overheid maatregelen neemt om geneesmiddelen zonder voorschrift goedkoper te maken". "In Nederland verloopt het overgrote deel van de zelfmedicatieverkoop via drogisterijketens. Als dit ook in België mogelijk zou zijn, zouden de prijzen aanzienlijk dalen (...) Hier ligt volgens ons een grote kans voor de Belgische overheid. Het op een verantwoorde manier openstellen van de markt zou de gezondheidszorg in België betaalbaarder en toegankelijker maken.

En dit is belangrijker dan ooit in een tijd van inflatie", stelt hij. Natuurlijk is deze nieuwste aanval op het monopolie niet aan de aandacht ontsnapt van de Belgische Farmaceutische Vereniging (APB), die fel gekant is tegen het idee om OTC-specialiteiten in drogisterijen te verkopen tussen Pokémon-kaarten en ventilators. Ieen gesprek met L'Avenir wees APB-woordvoerder Nicolas Echement ( ) erop dat “[een] geneesmiddel niet in een winkel kan worden verkocht alsof het waspoeder isHet is geen onschuldig product. Het heeft een impact op de gezondheid van mensen. En Nicolas Echement benadrukt het essentiële karakter van de ondersteuning door de apotheker, “ die de patiënt kent en de leefomgeving waarin die evolueert ”. Zoals Kruidvat stelt, is het uit het apotheekkanaal halen van OTC echt een grote kans voor de overheid?

"De kans is groot dat zij deze mening niet delen. De “ resolutie betreffende begeleidende zelfmedicatie en correct geneesmiddelengebruik ‘ die in mei jl. door een zeer grote meerderheid in de Kamer werd goedgekeurd, benadrukt juist de sleutelrol die apothekers op dit gebied spelen en herinnert aan de kosten die inadequate zelfmedicatie met zich mee kan brengen voor zowel de overheid als voor de patiënten zelf, in het bijzonder de meest kwetsbaren’, reageert het APB in een persbericht.