Het graspollenseizoen is begonnen

Afbeelding
x
Het graspollenseizoen is officieel begonnen, volgens metingen van AirAllergy, het nationale aerobiologische meetnetwerk van Sciensano. De concentratie graspollen is de afgelopen dagen gestegen, waardoor allergiepatiënten een verhoogd risico lopen op symptomen. Sciensano nodigt mensen uit om de informatie over de metingen te volgen via de nieuwe AirAllergy app.

Graspollen is de meest voorkomende oorzaak van pollenallergieën in België. Minstens 1 persoon op 6 krijgt allergische symptomen wanneer hij eraan wordt blootgesteld. Het graspollenseizoen is een lang seizoen, van mei tot juli, en wordt veroorzaakt door de opeenvolgende bloei van meer dan honderd soorten die tot de grassenfamilie behoren. In tegenstelling tot bomen, die soms duizenden stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht uitstoten in slechts een paar dagen, neemt de stuifmeelconcentratie van grassen over het algemeen geleidelijk toe. De afgelopen dagen zijn de pollenconcentraties relatief sterk gestegen, tot bijna 20 korrels per kubieke meter lucht in Brussel. “Wanneer de kritische drempel van 50 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht wordt overschreden, zullen de meeste allergiepatiënten waarschijnlijk symptomen vertonen.

Deze drempel wordt vaak overschreden vanaf juni,” legt Astha Tiwari uit, wetenschappelijk medewerker aan de afdeling Mycologie en Aerobiologie van Sciensano. “Metingen in de vijf stations van het AirAllergy-netwerk tonen aan dat de pollenniveaus over het algemeen het hoogst zijn in Marche-en-Famenne en het laagst in De Haan. Mensen met ernstige allergieën verminderen dus het risico door aan de kust te verblijven", meldt Astha Tiwari. Sciensano zal een nieuwe AirAllergy smartphone app aanbieden, ontworpen om het beheer van pollenallergieën in België te verbeteren. Via een reeks functies en informatie helpt de app gebruikers om allergische symptomen te begrijpen, op te volgen en te verminderen.

De app biedt realtime metingen van de meest allergene pollentypen, zoals berk en grassen, en informeert gebruikers over de huidige allergiesituatie tijdens het seizoen. Daarnaast biedt de app dagelijkse metingen van alle Belgische allergene pollensoorten in 5 stations in Baudour, Brussel, De Haan, Genk en Marche-en-Famenne voor de afgelopen 14 dagen. De voorspellingskaarten, opgesteld door het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), geven bijkomende informatie over het allergierisico tot 4 dagen op voorhand. Tot slot bevat de app een beschrijving van de huidige pollensituatie, advies om symptomen te vermijden en antwoorden op veelgestelde vragen over allergieën, preventie en klimaatverandering.


De AirAllergy-app is vanaf mei beschikbaar op Android- en iOS-apparaten.

image.png