Fluoroquinolonen en risico's voor de ogen: een groot cohortonderzoek legt geen verband.

Afbeelding
x
Het gebruik van fluoroquinolonen is in niet-interventionele onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op uveïtis en netvliesloslating, maar de resultaten zijn tegenstrijdig en de causaliteit is onduidelijk. Een grote retrospectieve cohortstudie biedt meer robuuste resultaten.

De volwassen deelnemers werden geselecteerd uit twee grote Britse databases, de Clinical Practice Research Datalink Aurum en GOLD UK primary care, tussen april 1997 en december 2019. Er werd rekening gehouden met blootstelling aan een fluoroquinolon of cefalosporine als vergelijkbaar antibioticum, evenals ziekenhuisopnames voor uveïtis of netvliesloslating. In totaal omvatte de analyse 3.001.256 deelnemers in de Aurum-database ( waarvan 63,1% vrouwen; mediane leeftijd 51 jaar), vergeleken met 434.754 in de GOLD-database ( waarvan 63,5% vrouwen; mediane leeftijd 53 jaar). Het risico op uveïtis bij blootstelling aan een fluoroquinolon versus een cefalosporine bleek niet significant, met een aangepaste hazard ratio (HRa) van naar schatting 0,91 voor een eenmalige infectie en 1,07 voor terugkerende infecties. Voor netvliesloslating waren de overeenkomstige waarden respectievelijk 1,37 en 1,18. Deze resultaten leveren geen ondersteuning voor een verband tussen systemisch gebruik van fluoroquinolonen en een significant verhoogd risico op uveïtis of netvliesloslating. Hoewel een dergelijke associatie niet volledig kan worden uitgesloten, geven deze resultaten aan dat een absolute risicotoename klein zou zijn en daarom van beperkt klinisch belang.

Referenties

Brown JP, Wing K, Evans SJ, et al. Systemic Fluoroquinolone Use and Risk of Uveitis or Retinal Detachment. JAMA Ophthalmol. 2024 May 30:e241712. doi: 10.1001/jamaophthalmol.2024.1712