EMA vraagt om update Covid-19 vaccin

Afbeelding
x
De geneesmiddelenwaakhond van de Europese Unie heeft fabrikanten gevraagd om de Covid-19-vaccins bij te werken vóór de volgende vaccinatiecampagne, om de nieuwe variant van het virus, JN.1, die nu wereldwijd in de meerderheid is, te bestrijden.

De meest wijdverspreide variant ter wereld is nu JN.1 en deze heeft de XBB-familie ingehaald, die het doelwit is van de meest recente vaccins. Deze officiële aanbeveling is bevestigd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), waarvan de in Amsterdam gevestigde werkgroep voor noodgevallen specifiek heeft verklaard dat het “heeft aanbevolen om de Covid-19 vaccins bij te werken zodat ze gericht zijn op deze nieuwe JN.1 variant voor de vaccinatiecampagne van 2024-2025”. Fabrikanten van Covid-vaccins met een handelsvergunning worden verzocht contact op te nemen met de EMA. Daarnaast worden “bedrijven die momenteel nieuwe Covid-19-vaccins ontwikkelen die niet gericht zijn tegen JN.1, ook aangemoedigd om contact op te nemen met het EMA om strategieën te bespreken voor het aanpassen van de samenstelling van hun vaccins”.

De JN.1-variant is nu de meest wijdverspreide ter wereld, vóór de XBB-familie, die het doelwit is van de meest recente vaccins. Hoewel Covid-19 niet langer een wereldwijde noodsituatie is, “blijft het virus circuleren, transformeren en doden”, waarschuwde WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus in januari. Volgens het laatste epidemiologische bulletin van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden in maart wereldwijd ongeveer 275.000 nieuwe gevallen en 4.500 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd.