De helft van de patiënten die behandeld worden voor hoge bloeddruk houdt zich niet aan de behandeling

Afbeelding
x
Uit een recent rapport van de WHO blijkt dat ongeveer 4 op de 5 mensen met hoge bloeddruk niet goed worden behandeld. Om dit gezondheidsprobleem onder de aandacht te brengen, lanceren het Belgische Hypertensiecomité en Servier in België een campagne om mensen bewust te maken van de noodzaak om zich aan de behandeling te houden.

Hypertensie is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken en blijft een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde onlangs een rapport over de rampzalige gevolgen van hypertensie wereldwijd, samen met aanbevelingen over hoe deze stille moordenaar te verslaan. Uit het rapport blijkt dat ongeveer 4 op de 5 mensen met hoge bloeddruk niet goed worden behandeld. Als er al een behandeling wordt aangeboden, houdt 50% van de patiënten zich niet aan de voorgeschreven langetermijnbehandeling, ofwel omdat ze deze verkeerd innemen, ermee stoppen of er gewoon niet mee beginnen. Dit is een groot probleem voor de volksgezondheid, dat echter weinig bekend is bij het grote publiek. Het niet innemen van antihypertensiva is onder andere verantwoordelijk voor minstens 200.000 sterfgevallen per jaar in Europa en kost Europa naar schatting 125 miljard euro per jaar. In België stopt meer dan een derde van de mensen die behandeld worden voor hypertensie al na 6 maanden met hun behandeling. En 50% van de patiënten met hypertensie stoppen hun behandeling na 1 jaar. Daarom lanceren het Belgisch Hypertensiecomité en Servier een sensibiliseringscampagne onder de naam “Samen sterk! Therapietrouw is teamsport". Het doel van dit initiatief is om het cruciale belang van therapeutische therapietrouw te benadrukken en praktische adviezen te geven om deze te verbeteren. De campagne maakt deel uit van het #HypertensionMatters-project, een breder Belgisch project dat zich richt op het beheer van hypertensie en dat eind 2023 gelanceerd zal worden. De bloeddrukcontrole bij Belgische patiënten met hypertensie varieert tussen 22% en 45%. Om de doelstelling van 60% hypertensiepatiënten onder controle tegen 2028 te bereiken, hebben het Belgisch Hypertensie Comité, Servier en Hospidex een charter gelanceerd voor zorgverleners om de bloeddrukcontrole in België te verbeteren, met 7 engagementen: screening, evidence-based medicine, proactief beheer, patiëntenvoorlichting, geautomatiseerde meting, permanente opleiding en, uiteraard, therapeutische therapietrouw.

"Therapeutische therapietrouw is van het grootste belang, terwijl therapietrouw een vaak over het hoofd geziene uitdaging blijft. Als professionals in de gezondheidszorg hechten we bijzonder veel belang aan patiëntenvoorlichting. Het is essentieel dat patiënten volledig begrijpen wat de impact van hun ziekte is, welke behandeling nodig is en hoe ze zich strikt aan de voorgeschreven behandeling moeten houden om hun hypertensie effectief onder controle te houden,” benadrukt Dr. Tine  De Backer, voorzitster van Het Belgisch Hypertensie comité. Een belangrijke boodschap om aan onze patiënten over te brengen. –