"The Lancet Countdown" waarschuwt opnieuw voor de gezondheidseffecten van klimaatverandering

Afbeelding
Climate
Het jaarlijkse rapport van The Lancet van internationale deskundigen over de gezondheidseffecten van klimaatverandering is alarmerend. In deze 7e editie van de « Lancet Countdown », gepubliceerd op 26 oktober, benadrukken de redacteuren de wereldwijde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen als oorzaak van de klimaatverandering en een "snelle toename" van schadelijke gezondheidseffecten die nu "goed gedocumenteerd" zijn, aldus dr. Marina Romanello, uitvoerend directeur van het project aan het University College London.

"We zijn getuige van een voortdurende afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, die niet alleen de gezondheidseffecten van de klimaatverandering versterkt, maar in dit stadium ook de bijkomende crises waarmee we wereldwijd worden geconfronteerd, verergert: Covid, inflatie, de energiecrisis, de voedselcrisis in verband met de oorlog in Oekraïne," vervolgt Dr. Romanello.

Naarmate extreme weersomstandigheden (hittegolven, zware neerslag, bosbranden, stormen, droogte, enz.) zich steeds vaker voordoen, neemt ook de behoefte aan een doeltreffender reactie toe, “De wereld staat op een keerpunt. We moeten veranderen. Anders zullen onze kinderen geconfronteerd worden met een versnelde klimaatverandering die hun overleving zal bedreigen," voegt professor Anthony Costello, medevoorzitter van de Lancet Countdown, eraan toe.

Op korte termijn maakt men zich onder meer zorgen over de mondiale voedselzekerheid. "Een verdere stijging van de temperatuur, de frequentie en de intensiteit van extreme weersomstandigheden en de kooldioxideconcentratie zullen de beschikbaarheid van en de toegang tot voedzaam voedsel verder onder druk zetten, vooral voor de meest kwetsbaren", waarschuwt Elizabeth Robinson, een van de auteurs.

In Europa is de blootstelling aan hittegolven tussen 2000-2009 en 2010-2019 met gemiddeld 57% gestegen, met lokale stijgingen van meer dan 250%. Als gevolg daarvan is het aantal hittegerelateerde sterfgevallen op het continent tussen 2000 en 2020 jaarlijks met 15 doden per miljoen inwoners toegenomen. Luchtverontreiniging door fijne deeltjes alleen al was verantwoordelijk voor 117 000 doden in 2020.

Klimaatverandering bevordert ook de verspreiding van besmettelijke ziekten. De bevorderlijke periode voor de overdracht van malaria is de afgelopen tien jaar met bijna een derde (32,1%) toegenomen in delen van Amerika en met 14% in Afrika, vergeleken met de periode 1951-1960. Wereldwijd is het risico van dengue-overdracht in die periode met 12% toegenomen. In Europa neemt ook het risico van verspreiding van ziekten zoals malaria, non-cholera Vibrio of het West-Nijlvirus toe.

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is er hoop op "gezondheidsgerichte klimaatactie", aldus de auteurs. Een verbetering van de luchtkwaliteit alleen al zou meer dan een miljoen doden per jaar voorkomen. Evenzo zou een omschakeling naar een plantaardig dieet de landbouwemissies met 55% kunnen verminderen en tot 11,5 miljoen voedsel gerelateerde sterfgevallen per jaar kunnen voorkomen.