Sociale isolatie en inname van micronutriënten bij ouderen
Een nieuw onderzoek kijkt specifiek naar het verband tussen sociaal isolement en de inname van micronutriënten, in een steekproef van 3.713 mensen uit een Engels cohort dat representatief is voor de bevolking van 50 jaar en ouder. De auteurs beginnen met erop te wijzen dat sociaal isolement verwijst naar een combinatie van verschillende omstandigheden: alleen wonen, weinig sociale contacten en weinig betrokken zijn bij gemeenschapsactiviteiten. De resultaten tonen aan dat sociaal isolement significant geassocieerd is met een verhoogd risico op een inadequate inname (onder de nationale aanbevelingen) van 5 van de 9 onderzochte micronutriënten, ongeacht de vele beïnvloedende factoren waarmee rekening is gehouden (leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, etnische afkomst, burgerlijke staat, lichamelijke activiteit, totale energie-inname): magnesium, kalium, folaten, vitamine B6 en vitamine C.
Voor elke toename van één punt in de score voor sociaal isolement - een score die varieert van 0 (minst geïsoleerd) tot 5 (meest geïsoleerd) - neemt het risico op inadequate inname toe van 15% (voor magnesium) tot 23% (voor vitamine C). Opgemerkt moet worden dat deze statistische associaties robuuster zijn in de subpopulatie van mensen van 65 jaar en ouder dan in de leeftijdsgroep van 50-64 jaar. Voor ijzer, calcium, vitamine E en vitamine B12 werd geen significant verband met sociaal isolement gevonden. Concluderend benadrukt dit onderzoek dat het belangrijk is voor zorgverleners en verzorgers om de kwaliteit van het dieet van sociaal geïsoleerde ouderen zorgvuldig te overwegen en om in het bijzonder de consumptie van fruit, groenten (vooral donkere bladgroenten), peulvruchten, zaden, noten en volkoren graanproducten te bevorderen, naast voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (zuivelproducten, eieren, vlees), die de belangrijkste bronnen van calcium, ijzer en vitamine B12 zijn.
Ref: STEPTOE, A. FONG, HL. & LASSALE, C. Social isolation, loneliness and low dietary micronutrient intake amongst older people in England. Age and Ageing, 2024, 53, afae223