Hartaanval voorkomen door oogscan

Afbeelding
oogscan
Onderzoekers van de KU Leuven zijn erin geslaagd om het risico op een hartaanval te voorspellen op basis van oogscans. De techniek bestaat uit een analyse van de activiteit in het netvlies door een kunstmatige intelligentie (AI). De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Machine Intelligence.

"Onze techniek zou een revolutie kunnen veroorzaken in de opsporing van hartproblemen", zegt professor Alex Frangi van de KU Leuven. "Netvliesscans zijn relatief goedkoop en worden al op grote schaal gebruikt door oogartsen. Dankzij de automatische screening met onze AI kunnen risicopatiënten sneller worden geïdentificeerd en doorverwezen."

Om deze AI te ontwikkelen, maakten de onderzoekers gebruik van deep learning: het systeem werd gevoed met meer dan 5.000 paren van netvlies- en hartscans, waardoor het kon leren verbanden te leggen tussen afwijkingen op het netvlies en veranderingen in het hart van de patiënt.

Zo kan de AI bijvoorbeeld de grootte van de linkerhartkamer schatten op basis van alleen netvliesscans, aangezien een vergrote linkerhartkamer in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartziekten. Momenteel kan dit alleen worden gedaan door middel van echocardiografie of MRI van het hart. Met gegevens van de patiënt, zoals leeftijd en geslacht, kan het systeem het risico op een hartaanval voor het komende jaar voorspellen met een nauwkeurigheid van 70-80%.